miercuri, 3 iunie 2009

Polenul proaspăt; polenul de păducel şi polenul poliflor

Polenul proaspăt; polenul de păducel şi polenul poliflor

Prin natura sa şi prin rostul său de element fecundant al florilor, polenul are o compoziţie chimică complexă, specială, care îl deosebeşte de toate celelalte produse vegetale şi îi conferă un spectru de influenţă surprinzător de larg asupra multor afecţiuni şi disfuncţii ale organismului uman.

Polenul proaspăt

Polenul proaspăt, disponibil în premieră în România, este menţinut astfel prin congelare, un procedeu ideal folosit pentru păstrarea calităţilor nutriţionale ale polenului. În trecut, polenul era păstrat prin uscare, însă acest procedeu s-a dovedit că distruge o bună parte din nutrienţi şi din lactofermenţii care sunt prezenţi în mod natural în polenul proaspăt. Spre deosebire de uscare, congelarea păstrează gustul şi culorile deosebite ale polenului, aşa cum ni l-a dat natura. Faţă de polenul uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul proaspăt este un aliment viu, plin de enzime, bacterii bune şi un gust natural delicios.
Polenul proaspăt poate fi îngheţat şi dezgheţat fără nici o deteriorare, datorită conţinutului scăzut de apă (aproximativ 8-10%) şi datorită faptului că nu conţine nici o bacterie patogenă.

Polenul de păducel proaspăt congelat

Conţine peste 90% polen de păducel. Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos care înfloreşte primăvara în mai şi creşte la marginea pădurilor.
Polenul de păducel, la fel ca planta, acţionează asupra aparatului cardiovascular şi asupra sistemului nervos, scăzând tensiunea arterială, prin vasodilataţie periferică şi având, de asemenea, un efect sedativ asupra sistemului nervos central.

Polenul poliflor

Polenul poliflor pe care vi-l prezentăm conţine polen de pomi fructiferi (măr, prun, cireş), păpădie, salcie, în proporţii variabile.
Polenul poliflor, (dincolo de propietăţile generale ale polenului pe care le prezentăm mai jos), este recomandat mai ales în următoarele cazuri:
- pentru regenerarea florei intestinale din tractul digestiv; în particular, pentru traamentul bolii Crohn şi a colitelor ulceroase;
-pentru creşterea nivelului de energie a organismului şi reducerea oboselii cronice, mai ales în mediul urban;
- ca parte din tratamentul preventiv şi în tratamentul cazurilor de prostată
- ca parte din tratamentul preventiv şi în tratamentul cancerului la sân;
- ca parte din tratamentul preventiv şi în tratamentul osteoporozei;
- foarte eficient în tratamentul preventiv pentru degenerări oculare la persoanele în vârstă şi cataractă.

Generalităţi despre polen

Polenul conţine substanţe indispensabile vieţii ca:

- seleniu: polenul este sursa cea mai bogată în seleniu cunoscută până la ora actuală; de asemenea, este bogat in zinc, nichel şi magneziu. Seleniu este important în controlarea condiţiilor inflamatorii şi pentru eliminarea potenţialelor metale grele periculoase din organism;
- aminoacizi (metionină , valină, jizină, cistină, glutamină, etc.) care accelerează funcţionarea ficatului şi implicit dezintoxicarea organismului;
- acizi graşi: polenul are un raport bun de grăsimi saturate şi nesaturate; conţine în mare doi acizi graşi polinesaturaţi (omega 3 şi 6);
- vitamina A de 20 de ori mai multă decât morcovul, şi, de asemenea, provitamina A. Un gram de polen conţine suficientă rutină pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei;
- vitamina E ce reduce parţial afecţiunile provocate de bioxidul de carbon şi de bioxidul de sulf, gaze atât de periculoase pentru orăseanul zilelor noastre; suplimentarea cu polen a regimului alimentar adaugă organismului substanţe de bază ale acizilor nucleici, realizându-se astfel o modernă terapie celulară necostisitoare;
- bioflavoinoide care pe lângă faptul că îi dau polenului culoarea şi gustul minunat, ele sunt recunoscute ca fiind anticacerigene;
- proteine: polenul proaspăt este una din cele mai bogate surse de proteine din natură (22 gr/ 100 gr comparat cu cele 17 gr din carne) şi astfel este o sursă excelentă de aminoacizi usor asimilabili;
- numeroase microelemente;
- multa lecitină şi în special acizi nucleici;
- fitosterol un antioxidant puernic care dispare prin procesul de uscare şi care inhibă absorbţia colesterolului.

Proprietăţi:

-este un stimulent general al organismului redând calmul şi optimismul, înlăturând nervozitatea, iritabilitatea şi slăbiciunea fizică;
-vitaminizant, tonic şi energizant;
-are efecte benefice în surmenajul fizic şi intelectual, depresii nervoase;
-ajută în tulburări circulatorii: flebite, varice, fragilitatea vaselor capilare, ateroscleroza;
-este un calmant de excepţie înlăturând insomniile;
-înlătură starea de oboseală;
-este antianemic, îmbunătătind compoziţia sângelui;
-combate anorexia mărind pofta de mancare, regleaza funcţiile gastro-intestinale, vindecă constipaţiile;
-are efecte benefice în afecţiuni ale ficatului si ale plămânilor;
-este un bun adjuvant în tratamentul enterocolitelor, infecţiilor intestinale colibacilozelor, eliminând microbii, bacteriile şi alţi agenţi patogeni;
-este depurativ şi diuretic;
-întăreşte contracţiile inimii şi reglează ritmul cardiac;
-înlătură palpitaţiile şi stările de ameţeală;
-combate afecţiunile oculare;
-este vermifug, antiseptic;
-este antigutos şi antireumatismal;
-reglează ciclul menstrual;
-înlătură sterilitatea.
Cura cu polen este recomandată tuturor celor ce doresc să-şi menţină sănătatea fizică şi psihică. Ea este benefică elevilor, studenţilor, tuturor intelectualilor şi chiar oamenilor de afaceri , înlăturând efectele surmenajului, înlăturând tensiunile şi limpezind gândirea. Cura este recomandată copiilor bolnăvicioşi, rahitici, întârziaţi mintal sau cu tulburări de creştere.

Ea este utilă deasemeni femeilor gravide pentru sănătatea lor şi a fătului. Fiind un tonic şi un fortifiant ,polenul este un ajutor preţios pentru cei bătrâni, frânând procesul de îmbătrânire.

Cura cu polen durează minim două săptămâni în care se consumă 10-30g polen pe zi. El se ia pe stomacul gol, se mestecă bine până devine o pastă, apoi se inghite. Pentru ateroscleroză, afecţiuni cardiovasculare, hepatită epidemică sau cronică, enterocolită, colită de putrefacţie, diaree, se iau 20 g polen pe zi, dimineaţa pe nemâncate, timp de 30 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu